Link Web Solutions
Image default
Onderwijs

Twijfel niet langer over jouw studiekeuze

Het kiezen van een studie is een zware opgave en kan veel stress veroorzaken. Je krijgt namelijk het gevoel dat je iets op 16-jarige leeftijd moet gaan kiezen wat je voor de rest van je leven wil gaan doen. Interesses veranderen, ervaringen maken je wijzer en wie weet zie jij jezelf over 10 jaar wel compleet wat anders doen. Een beetje hulp bij studiekeuze is daarom ook zeker nooit verkeerd. Wie weet twijfel je na die hulp bij jouw studiekeuze wel helemaal niet meer over jouw gekozen studie. Het is ook mogelijk dat je je na die hulp realiseert dat die ene studie helemaal niet bij jou past. Dan kan je dat ook weer van je lijstje schrappen.  

Kijk naar alle studiejaren 

Wanneer mensen op zoek zijn naar een studie kijken zij vaak alleen naar wat het eerste jaar hun aanbiedt. Dat is waar de meeste mensen de fout maken. Je wil namelijk verder kijken naar alleen dat eerste jaar. Wanneer het een studie is die je leuk vind, zal je daar zo’n vier jaar aan gaan besteden. 

Hetzelfde geldt voor als je het idee hebt om alleen je propedeuse te halen en om dan naar een universiteit te gaan. Je wil dan alsnog verder kijken dan alleen het eerste jaar. Je kan er misschien achter komen dat de universiteit niks voor jou is of je mocht jammer genoeg niet jouw propedeuse in één jaar halen.  

Kies voor jezelf en niet voor je vrienden 

Naar een compleet nieuwe school gaan, misschien wel compleet een nieuwe stad en naar school gaan met mensen die je niet kent, kan erg eng zijn. Wanneer je twijfelt over jouw studie ben je snel geneigd om de studie te gaan kiezen die jouw vrienden kiezen. Dit is iets wat je niet wil doen, want de interesses van jouw vrienden verschillen toch nog wel van de interesses die jij hebt. 

Daarnaast veranderen vrienden ook over verloop van tijd. Je krijgt nieuwe vrienden, maar je zal ook een paar vrienden laten vallen. Kies daarom ook een studie die bij jou past en wat jij interessant vindt.  

Vraag om advies en maak de keuze 

Om hulp vragen is nooit verkeerd en kan jou zeker een eind op weg helpen. Als je de keuze al hebt gemaakt of nog moet maken, twijfel dan niet langer. Vraag om studiekeuzeadvies aan een paar docenten van jou, maak een paar testen en ga op bezoek bij verschillende scholen. Nadat je al die informatie in je op hebt kunnen nemen, kan jij met veel vertrouwen een keuze maken. Je hebt dan namelijk een duidelijker beeld dan voorheen en gaat met meer informatie jouw studie in. Dit alles zorgt voor veel vertrouwen en neemt alle eventuele twijfels die jij kan hebben voor een groot deel weg.  

https://septemberadvies.nl/