Link Web Solutions
Image default
Muziek

Digitale bladmuziek voor accordeon

Als lid van een accordeonorkest ken je het ongetwijfeld wel; bladmuziek met meerdere pagina’s op de lessenaar, zoveel mogelijk opengeklapt om tijdens het spelen maar niet steeds te hoeven omslaan, in de knoop met je buurman / buurvrouw uit dezelfde partij…. maar zie daar de introductie van de tablet, die in veel huishoudens te vinden is. Veel orkesten hebben dan ook geen papier, maar een iPad voor bladmuziek accordeon op de lessenaar staan!

Is er voor een orkeststuk op papier al snel een logistieke operatie nodig om alle bladmuziek partijen uit te zoeken, te bundelen en te verdelen onder de orkestleden, met een digitale versie wordt dat een stuk eenvoudiger gemaakt.

Apps

Helemaal omdat er tegenwoordig vele apps zijn die het mogelijk maken de digitale bladmuziek te tonen en zelfs vaak extra functionaliteit bieden. Als voorbeeld noem ik het maken van notities in bladmuziek. Normaal gesproken maken orkestleden tijdens de repetities notities in de bladmuziek op aanwijzingen van de dirigent. Er zijn apps die het mogelijk maken dat aantekeningen van de dirigent onmiddellijk op de tablets komen te staan. Ook zijn er apps die het afspelen van de bladmuziek ondersteunen en daarmee het oefenproces vereenvoudigen.

Officieel uitgegeven

Belangrijke voorwaarde is dan wel dat een uitgeverij de bladmuziek digitaal kan aanleveren, want lang niet alle orkestmuziek is al gedigitaliseerd. Bladmuziek voor accordeonorkesten is in Nederland gelukkig veelal goed, in professionele- en digitale vorm verkrijgbaar. En dat geldt ook voor solo-accordeon. Van klassiek, barok tot en met lichte muziek, voor beginners en ervaren accordeonisten, jong en oud… een ruime keuze om een goed repertoire op te bouwen met uw accordeonvereniging.

Toekomst

Probeer het eens uit! Koop een leuk stuk voor solo-accordeon of accordeonorkest, installeer een app op je tablet om de bladmuziek te kunnen bekijken en ervaar hoe dat werkt. Het is uiteraard even wennen, maar ik weet zeker dat digitale bladmuziek de toekomst heeft.

 

https://www.accordamusica.nl