Link Web Solutions
Image default
Gezondheid

5 tips om mentaal sterker te worden door Nick de Waard

Lichamelijke fitheid krijgt veel aandacht, en terecht: een goede lichamelijke gezondheid kan aandoeningen zoals hartaandoeningen of diabetes voorkomen en u helpen een lang, onafhankelijk leven te behouden. Maar vaak verwaarloosd is mentale fitheid – een gezonde en sterke geest hebben om je in staat te stellen om te gaan met de uitdagingen en kansen die het leven je biedt.

Nick de Waard (mentale gezondheid expert) heeft veel geschreven over mentale gezondheid. In dit artikel lees je er meer over. Klik hier voor het artikel over mentaal sterker worden.

Het belang van een fitte geest

Een veel voorkomende gedachte is dat de afwezigheid van een psychische stoornis betekent dat een persoon mentaal fit en emotioneel goed is, maar volgens Rachel O’Neill, een erkende professionele klinische counselor, is dat een gevaarlijke misvatting. “Een persoon kan zeker perioden van stress, ongemak, verdriet of angst ervaren zonder noodzakelijkerwijs te voldoen aan de criteria voor een psychische stoornis”, zei ze. “Mentaal welzijn is een proces en net als fysieke gezondheid is het een continu proces om mentaal en emotioneel welzijn te behouden.”

Het is niet verwonderlijk dat moeilijke of stressvolle tijden de ultieme test van mentale fitheid kunnen zijn. Wanneer we worden afgeschrikt door een ingrijpende gebeurtenis in het leven, vereist het snel kunnen herstellen aanzienlijke mentale kracht en psychologische veerkracht. De voordelen van mentaal fit zijn betekent dat we onze mentale vermogens ten volle kunnen gebruiken, waardoor we creatiever kunnen zijn, de kansen die zich voordoen optimaal kunnen benutten en stressvolle situaties kalmer en met minder angst kunnen benaderen.

Dus, wat kun je doen om je mentale fitheid te verhogen?

1. Focus op één ding tegelijk

Multitasken wordt gedragen als ereteken, maar te veel multitasken is niet gezond. Oefen met aanwezig zijn. Wanneer u een wandeling maakt, neem dan uw omgeving in u op: het weer, de vogels. Als je tijd doorbrengt met vrienden, luister dan echt naar wat er wordt gezegd. Zet je telefoon uit en probeer de lopende takenlijsten in je hoofd te vergeten.

2. Maak tijd vrij om je lichaam te bewegen

“Fysieke en mentale gezondheid gaan hand in hand en mogen niet als gescheiden worden beschouwd, aangezien een slechte mentale gezondheid kan leiden tot een slechte fysieke gezondheid en vice versa”, zegt Kimberly Leitch, een Talkspace-therapeut gevestigd in New York City.

Geestelijk welzijn is een proces en net als lichamelijke gezondheid is het een continu proces om mentaal en emotioneel welzijn te behouden.

Net als medicijnen bij de behandeling van psychische aandoeningen, kan lichaamsbeweging de niveaus van serotonine, dopamine en noradrenaline in de hersenen verhogen. Het verbetert en normaliseert de neurotransmitterniveaus, wat ons uiteindelijk helpt ons mentaal gezond te voelen. Andere belangrijke voordelen zijn: verbeterde stemming en energie, minder stress, diepere ontspanning, verbeterde mentale helderheid, leren, inzicht, geheugen en cognitief functioneren, verbeterde intuïtie, creativiteit, assertiviteit en enthousiasme voor het leven, en verbeterde sociale gezondheid en relaties, hoger zelfbewustzijn. waardering en een grotere spirituele verbinding.

3. Gun jezelf een dagelijkse “mindfulnesspauze”

“Neem elke dag een tot twee minuten om te decomprimeren, neem contact op met je lichaam en evalueer hoe je je voelt,” zei O’Neill. “Er zijn een aantal geweldige apps die je kunnen helpen een gestructureerde mindfulness-oefening op te nemen of je kunt gewoon een oefening ontwikkelen die voor jou werkt.”

Slechts een week van korte dagelijkse mindfulness-meditatie blijkt significante verbeteringen in aandacht, energie en stress te produceren. Onderzoek toont aan dat deze voordelen meer zijn dan alleen subjectief: deelnemers aan een onderzoek ervaarden daadwerkelijke afname van stress-gecontroleerd cortisol en verbetering van hun immuunsysteem. Ze vertoonden ook verbeterde visueel-ruimtelijke verwerking, werkgeheugen en executief functioneren – belangrijke sets van mentale vaardigheden die je helpen dingen sneller gedaan te krijgen.

4. Maak tijd voor “zelfzorg”

Geef jezelf een middag of avond om je bezig te houden met iets dat je echt leuk vindt om te doen. Het kan gaan om sporten, lezen, bingewatchen van je favoriete programma – in wezen een date met jezelf maken om iets leuks te doen dat alleen voor jou is.

5. Stel limieten in en houd je eraan

Leven in een succesgedreven samenleving heeft zo zijn voordelen. Maar het heeft ook nadelen, zoals burn-out, wat een echte zorg is als je alles probeert te hebben: een bevredigende carrière, een Instagram-waardige tijd met vrienden en een gelukkig gezinsleven. Onthoud dat het oké is om soms nee te zeggen. Stel, voor zover mogelijk, grenzen in je professionele en persoonlijke leven, zodat je jezelf niet overbelast.

https://nickdewaard.nl/mentaal-sterker-worden/